• Janneke Cluistra: "Het is belangrijk om te kijken naar wat je wél kan."

    Janna Kamphof

Wandelen tegen dementie

Dorpshuis Het Terras start wandelclub voor mensen met geheugen- problemen

Janna Kamphof

SANTPOORT-NOORD Op 14 mei gaat een speciale wandelgroep van start bij Dorpshuis Het Terras in Santpoort-Noord.

Initiatiefnemer Janneke Cluistra vertelt: "Toen ik in een artikel las dat het voor mensen met geheugenproblemen extra belangrijk is om in beweging te blijven, wilde ik daar iets mee doen. Het idee van de wandelclub is simpel: samen gezellig een rondje lopen, daarna een kop koffie drinken en een spelletje spelen, een quiz doen of gewoon wat kletsen." De groep maakt een wandeling van ongeveer 45 minuten in een rustig tempo. "Hier om de hoek hebben we het Burgemeester Rijkenspark en vanaf daar loop je ook zo de duinen in. De perfecte omgeving voor een korte wandeling!" zegt Janneke Cluistra enthousiast.

LAAGDREMPELIG De wandelclub is een laagdrempelig initiatief. "Eigenlijk hoef je verder alleen van wandelen te houden", vertelt Janneke Cluistra. "Om je aan te melden kan je gewoon bellen. Als iemand het fijner vindt, kan ik ook thuis langskomen voor een kennismakingsgesprek. Dan leren wij elkaar eerst kennen en leg ik uit wat we gaan doen." Dorpshuis Het Terras wil graag een leuke activiteit bieden aan mensen die zich fit voelen, maar last hebben van dementie, alzheimer of een andere vorm van geheugenproblemen. "Die dingen horen bij ouder worden, maar het is belangrijk dat mensen kijken naar wat ze wél kunnen doen," zegt Janneke Cluistra resoluut.

HERKENNING De wandelclub is een plek waar mensen met geheugenproblemen elkaar kunnen vinden. Een deelnemer aan de wandelclub die anoniem wil blijven, vertelt: "Ik vind het fijn om onderweg te zijn met mensen die ook geheugenproblemen hebben. Het is een vorm van herkenning en het geeft me een prettig gevoel dat ik niet alleen ben."

VRIJWILLIGERS GEZOCHT Janneke Cluistra zal zelf de wandelgroep begeleiden, maar kan daar zeker de hulp van vrijwilligers bij gebruiken: "We zijn op zoek naar mensen die een keer per week of per twee weken mee willen wandelen met de groep. Het is een mooie manier om mensen met geheugenproblemen te ondersteunen." Janneke benadrukt dat kennis over geheugenproblemen en dementie handig, maar niet noodzakelijk zijn. Toekomstige begeleiders kunnen een korte scholing via Stichting Alzheimer krijgen.

AANMELDEN De wandelclub gaat maandag 14 mei om 10 uur bij Dorpshuis Het Terras van start. In de wandelclub is ruimte voor ongeveer acht deelnemers. Wandelt u graag mee? Aanmelden kan bij Janneke Cluistra via 023-3031228 of door binnen te lopen bij Dorpshuis Het Terras langs. Ook begeleiders kunnen zich op die manier aanmelden.