• Hoe kan ik warmte binnenhouden in t huis?

    Pieter Vermeulen Museum

[Warme Truien-dag bij Pieter Vermeulen

DRIEHUIS Groep 5 van de Jan Campertschool vierde op 1 februari Warme Truien-dag, de jaarlijkse energiebesparing dag, met het Pieter Vermeulen Museum.

Op school vertelde Joost Kok van Coöperatie Energiek Velsen over duurzame energie en de opwek via zonnepanelen die ook, als cadeau van Energiek Velsen, op het dak van het museum zijn geplaatst. De ouders werden opgewekt om mee te doen met de actie om zonnedelen te kopen op het dak van De Kleine Verhuizer in het havengebied.

In het museum werden de kinderen welkom geheten in het Energie-duurzaamheids-proeflokaal.In een filmpje werd duidelijk dat de fossiele brandstoffen die moet worden verbrand om energie op te wekken in energiecentrales opraken én dat ze zorgen voor vervuiling van de lucht: een oorzaak van klimaatverandering. Duidelijk is dat we over moeten op duurzame energie.

In groepjes gingen de kinderen aan de slag met proefjes om te ontdekken hoe nieuwe manieren van energie opwekken werken en hoe je zuiniger om kunt gaan met energie. Ze ontdekten hoeveel stroom een gloei-, spaar-, halogeen-, en led-lamp verbruikt: daarbij kwam de led-lamp natuurlijk als winnaar uit de bus.

Ze bekeken op welke manier, o.a. door isolatie, je de warmte van een model-huisje maximaal binnen kunt houden en testten hoe je zonnewarmte kunt gebruiken. Als klap op de vuurpijl knutselden de kinderen een Picosol in elkaar: een zonnebloem die werkt op een zonnecel.                

Een mooie afsluiting van een leerzame Warme Truien-middag in het Pieter Vermeulen Museum. Adres: Driehuizerkerkweg 34d, 1985 EL, Driehuis Tel. 0255 – 536726, pietervermeulenmuseum.nl. Openingstijden: wo, vrij, zo: 13.00 – 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties: di t/m vrij en zo: 13.00 – 17.00 uur. Groepen op afspraak. Feestdagen gesloten.