• Een stofwolk vanaf het Tata terrein, maart van dit jaar.

    Hans Blomvliet

Weer een bewonersavond over uitstoot Tata

VELSENOnder de titel 'In gesprek over uitstoot Tata Steel' organiseren de drie IJmondgemeenten dinsdagavond in het 'Telstar-stadion' een bewonersavond over de voortdurende uitstoot van Tata Steel. Niet om antwoorden te geven, maar om samen met burgers een advies te maken voor de drie gemeenten en Tata Steel. Aanvang 20 uur. 

De bijeenkomst van 11 december vindt plaats in het Rabobank IJmond Stadion, Minister van Houtenlaan 123 in Velsen-Zuid. Inloop vanaf 19.30 uur, de avond start om 20.00 uur. Deze avond staat, aldus de organiserende drie gemeenten, niet in het teken van uitleggen, maar met name van ophalen, luisteren en gesprekken voeren. Ze hopen daar op een goed gesprek over de verwachtingen die omwonenden hebben van Tata, provincie Noord-Holland en de drie gemeenten.

De opzet van de avond is anders dan eerdere bijeenkomsten over dit onderwerp. Er wordt gestart met een korte gezamenlijke aftrap waarna de bezoekers in groepen van maximaal 15 personen in gesprek gaan. De organisatie: "Inwoners kunnen hun zorgen, mogelijke oplossingen en vragen kwijt en erover in gesprek met andere inwoners en enkele betrokken partijen.""

Bij de avond zijn de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de Omgevingsdienst IJmond, Tata Steel, provincie Noord-Holland, de GGD en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen aanwezig.

Rond 22.00 uur is de avond afgelopen. Het resultaat van de avond is een stappenplan waarmee de drie gemeenten aan de slag gaan. "Ook na 11 december", zo beloven ze, "is het gesprek niet afgelopen en houden we contact met inwoners zodat zij ons scherp kunnen houden en helpen bij de afspraken die we met elkaar maken."