• Willem Moojen.
  • Willem Moojen.

Weer tijd om pootaardappelen te verschepen

IJMOND Jaarlijks rond deze tijd is het weer een drukte van belang in de haven van Beverwijk en bij Bedrijventerrein De Grote Hout in Velsen-Noord. De pootaardappelen gaan het land uit om in warmere oorden weer de grond in te gaan, waar ze kunnen doorgroeien tot volwassen piepers.

Na een poosje komen ze weer terug en kunt u ze kopen bij de groenteboer of supermarkt. Het grootste gedeelte van de verscheepte pootaardappelen komt uit Nederland, maar ook worden ze aangevoerd vanuit België en noord-Frankrijk.

CUBA De prognose voor dit seizoen is dat er rond de 100.000 ton verscheept gaat worden. Al jarenlang gaat daar 16.000 ton van naar Cuba. De rest vindt zijn weg naar landen rond de Middellandse Zee en Noord-Afrika. De in Beverwijk aangevoerde aardappelen staan op pallets met twee lagen van 24 zakken van 50 kilo per stuk. Deze pallets worden in zijn geheel in het schip geladen en vakkundig gestuwd op tussendekken om elke vorm van beschadiging te voorkomen. Bij De Grote Hout worden de aardappelen geladen in koelcontainers en vandaar per binnenvaartschip naar Rotterdam verscheept, waar ze worden overgeladen in zeeschepen.

RAS Op de foto is de 150 meter lange 10.713 ton metende Baltic Prince (1990) te zien die geladen wordt met het ras Romano aardappelen. Het komt voor dat er meer dan 20 verschillende rassen aardappelen mee gaan. De Baltic Prince met thuishaven Kingston op Saint Vincent en de Grenadines laadde 5600 ton aardappelen voor Havana op Cuba. Het schip wat lading kan vervoeren in de ruimen van 12 graden boven nul tot 25 graden onder nul vaart voor Baltic Reefers Agency in Londen en schepen van deze rederij zien we geregeld terug in Beverwijk tijdens het aardappelseizoen.