• IJmuiden - Het terrein langs de Lange Nieuwstraat op de hoek Merwedestraat waar het voormalig PTT Post en KPN gebouw heeft gestaan, is nu een leeg terrein omringt met hekwerk te zien. De Vomar wil er graag een locatie openen maar dat heeft bezwaar tegen.

    Michel van Bergen

Wel of geen supermarkt in Gat?

DEN-HAAG / IJMUIDEN Het plan voor een Vomar-supermarkt op de voormalige KPN-locatie aan de Lange Nieuwstraat moet van tafel.

Dat betoogde de advocaat van concurrent Deka Supermarkten dinsdag 19 december bij de Raad van State. Volgens hem is er geen marktruimte meer voor nog een supermarkt in IJmuiden. Een woordvoerder van de gemeente stelt dat er nog wel ruimte is voor een supermarkt. Maar hij erkent wel dat de nieuwe Vomar iets groter wordt dan er aan marktruimte is.

De Raad van State heeft al vaker geoordeeld dat dit geen groot probleem is als er ook sprake is van een kwalitatieve verbetering van het winkelgebied. En dat is precies de troef die de gemeente hier uitspeelt. Dus is het zeer de vraag of Deka succes zal hebben met zijn bezwaren. De advocaat van Deka wijst op dreigende leegstand door het overaanbod. De Raad van State is wel gevoelig voor dat argument. Maar dan mag het niet gaan om dreigende leegstand van de Deka-supermarkten zelf in de omgeving van de Vomar. Concurrentie speelt namelijk geen rol voor de Raad, leegstand en verloedering van winkelgebieden wel.

Een woordvoerder van Deka wees op de omgeving van twee Deka-supers in de buurt van de nieuwe Vomar in het Gat van IJmuiden. De ene Deka-supermarkt ligt op korte afstand aan het Marktplein, de andere ligt aan de Planetenweg. Als daar bakkers, slagers of groenteboeren bezwijken door de komst van de nieuwe Vomar, ontstaat er ook een minder aantrekkelijk winkelgebied voor de Deka-supermarkten. Voor de ontwikkeling van het al jaren braakliggende Gat van IJmuiden is nog geen bouwvergunning verleend.

De Raad van State oordeelt binnen twee maanden.