• De werkgroep helpt jaarlijks een stuk of 25.000 van zijn soortgenoten de weg over te steken

    Pddenwerkgroep

[Word de Freek Vonk van Velsen

'Padden, kikkers en salamanders oppakken'

VELSEN Amfibieën zoals padden, kikkers en salamanders hebben een imagoprobleem. Glibberig, slijmerig en niet-aaibaar. Toch zijn het zeer nuttige dieren. Ze verorberen massa's insecten en zijn daardoor een onmisbare schakel in de natuur. Aanwezigheid van deze dieren is daarnaast een belangrijke indicatie voor de kwaliteit van het milieu.

Na overwintering trekken amfibieën in het vroege voorjaar naar de wateren waar de eitjes (o.a. kikkerdril en paddensnoeren) worden afgezet. In Kennemerland vindt deze trek vaak plaats vanuit de duinterreinen naar de polder. Dit is een trek vol gevaren zoals het oversteken van drukke wegen en straatkolken. Tijdens deze trek vallen dan ook heel wat slachtoffers. Deze paddentrek vindt na het invallen van de schemering plaats vanaf half februari t/m half april. Bij zwoel weer (10ºC en regenachtig) kan de trek massale vormen aannemen.

VRIJWILLIGERS Langs verschillende drukke wegen in Noord- en Zuid-Kennemerland zijn 14 paddenwerkgroepen actief. Naast de trek door 52 tunnels met vaste schermen of gaas worden er jaarlijks, handmatig, ongeveer 25.000 amfibieën veilig de weg over gezet. Een leuke, leerzame en zinvolle bezigheid in het vroege voorjaar. De vrijwilligers zijn actief van half februari t/m half april. Dit kan zijn om na het invallen van de schemering een paar uur padden te 'rapen' of om in de ochtenduren de emmers te legen die die ingegraven zijn achter het gaas en aan het einde van de schermen.

VACATURE De werkgroep zoekt versterking. In overleg met de coördinator bepaalt u zelf uw inzet. Mocht u niet voor een wekelijkse inzet kiezen, dan kunt u zich ook opgeven als reserve. Vaak zijn extra handen en ogen tijdens de piekavonden of als er iemand uitvalt, meer dan welkom. De Paddenwerkgroep Velsen zoekt vrijwilligers die zich betrokken voelen bij de natuur, beschikbaar zijn gedurende 6 tot 8 weken en niet bang zijn om padden, kikkers en salamanders op te pakken.

INFORMATIE Heeft u interesse en wilt u meedoen in het gebied tussen de Ruïne van Brederode en Westerveld, stuur dan een mail naar amfibieenvelsen@gmail.com. Meer informatie op www.padden.nu