• A-junioren Haarlem en Strawberries in actie in Velserbroek.

    Hans van Leeuwen

Zaalhockey aarzelend gestart

Hockey in de hal is wel heel anders

REGIO Gezien de zeer wisselende weersomstandigheden vinden heel veel hockeyers het heerlijk om de groene mat even te verruilen voor de zaal. Sinds enkele jaren neemt de interesse voor het zaalhockey gelukkig sterk toe, vooral bij de jeugd.

ANDERE BELEVING Het hockey in de sporthal is toch een heel andere beleving dan op het veld. Totdat begin maart het veldhockey weer van start gaat is zaalhockey een perfecte gelegenheid om de technische en tactische aspecten van het spelletje te verbeteren.

Ook als kijksport is het leuk, want het gaat razendsnel, vooral in de topklassen. En dan zitten bijvoorbeeld de Sporthallen Zuid in Amsterdam en de Kennemer sporthal in Haarlem vaak lekker vol met enthousiaste toeschouwers.

Niet iedere hockeyer wil echter ook in de zaal spelen (vanwege blessuregevoeligheid bijvoorbeeld). Vandaar dat de klasse-indelingen vaak heel anders zijn dan op het veld.

STRAWBERRIES Dan nu onze regioclubs: kijken we eerst bij de Strawberries, dat in de Eerste klasse uitkomt en al op twee december begonnen is. Na afgelopen weekend staat het op 12 punten na vier wedstrijden. Winst met 9-1 tegen Spire uit Hoogwoud, 12-5 tegen het Helderse Hermes, 4-3 Athena uit Amsterdam en weer Hermes, nu met 5-3. Dat gaat dus de goede kant op! Zes januari pas gaan de mannen verder. De Dames laten het zaalhockeyseizoen aan zich voorbij gaan.

HAARLEM Bij Haarlem is het nog heel rustig. Dames 1 speelt in de subtopklasse en mag pas komende zaterdag 22 december van start tegen Bennebroek en Westerpark. De Heren laten het dit seizoen, voor wat het is….

HBS Bij HBS daarentegen leeft het zaalhockey als nooit tevoren. Zowel bij de jeugd als bij de senioren wordt er volop meegedaan met de diverse competities.


De Heren zijn dit jaar ingedeeld in de Subtopklasse, na de degradatie van vorig seizoen. Afgelopen zondag zijn ze goed van start gegaan met 2-1 winst op Alliance en 6-2 op Athena. Komende zaterdag, 22 december, wachten Athena en VVV, beide uit Amsterdam.

De Dames zijn ook op 16 december gestart en bonden, spelend in de Topklasse, eenvoudig Castricum met 8-2 en Amstelveen met 9-1 aan het zegekarretje. Volgende zaterdag wacht wat zwaarder werk: HIC uit Amstelveen en Alliance.

SPEELDATA Alle clubs spelen in diverse sporthallen, wijd verspreid in het Noord -Hollandse. Ook de speeldata verschillen aanzienlijk. Dit komt natuurlijk door de beschikbaarheid van de hallen. In ieder geval gaan we u zo goed mogelijk op de hoogte houden van alle ontwikkelingen!

Hans van Leeuwen