• Eigen Foto

Skrei verkrijgbaar bij De Meerplaats

IJMUIDEN Het is een traditie bij Visrestaurant De Meerplaats (Trawlerkade 80) in het nieuwe jaar. Aan het begin van het nieuwe jaar wordt uitgekeken naar de skrei die er medio januari aankomt. Eigenaar William Brands heeft dan ook bijna dagelijks contact met John Wilmink van Dutch-Seafoods uit IJmuiden of deze bijzondere winterkabeljauw al binnen is. Donderdag 16 januari kreeg hij het verlossende telefoontje: de verkoop van skrei op het menu kan van start gaan.

WINTERKABELJAUW Skrei, volwassen winterkabeljauw die op het punt staat te paaien, is voor de Noren wat de Hollandse Nieuwe voor ons is. Het spierwitte, stevige en zeer smaakvolle visvlees is romiger dan de gewone kabeljauw. En elk jaar siert de Noorse winterkabeljauw de kaart. Het skrei seizoen valt ongeveer in de periode eind januari tot april. Maar aangezien de vissers rond de Lofoten wachten tot de vis in hun vangstgebied is gearriveerd, kan een vaste datum niet gegeven worden.

Het einde van het visseizoen op skrei valt traditioneel met Pasen. De vissen worden met lange lijnen gevangen, net als vele jaren geleden. Het voordeel is dat de skrei absoluut gaaf is. Op de Lofoten wordt de vis nog steeds op een traditionele manier verwerkt. Een groot deel van de winterkabeljauwen wordt verwerkt tot stok- en klipvis, maar een deel komt naar Nederland, ook dus naar De Meerplaats.

WITLOF "Vooral eind januari en februari zijn voor ons de skrei-maanden. En dat merken wij ook aan de vele skrei die wij verkopen. Mensen komen er echt speciaal voor langs, soms wel twee keer per week speciaal voor de skrei". In januari wordt de skrei geserveerd met gekarameliseerde witlof en grove mosterd, een perfecte combinatie voor een speciale prijs van 20,75 euro. En ook in februari in deze special nog te verkrijgen bij Visrestaurant De Meerplaats.
Kijk voor meer informatie op www.meerplaats.nl.