Het juiste rookkanaal voor uw houtkachel

06-01-2020, 15:01 |Van onze partner

Kent u dat behaaglijke gevoel en de warmte die een kachel u op een koude winterdag geeft? Niet alleen is een houtkachel een warmtebron voor uw woning, ook zijn ze bepalend voor de sfeer. De gezelligheid en de sfeer die ontstaan wanneer de haard aangaat, zorgt dat u heerlijk kunt ontspannen. In de showroom van Krul Alltech vindt u een uitgebreide collectie van ontelbaar veel haarden en kachels voor zowel moderne als klassieke interieurs. Ook heeft Krul Alltech diverse rookkanalen en andere kachelonderdelen in het assortiment die direct uit voorraad leverbaar zijn.

Onmisbaar voor veilig stoken
Wanneer u een houtkachel aanschaft, wilt u natuurlijk in alle veiligheid van het prachtige vlammenspel kunnen genieten. Hiervoor is een kwalitatief rookkanaal nodig dat goed en veilig is geïnstalleerd. Het rookkanaal is namelijk de motor van de houtkachel en daardoor een onmisbaar onderdeel. Dankzij het kanaal wordt de rook die vrijkomt veilig naar buiten afgevoerd. Ook zorgen enkelwandige rookkanalen, maar ook dubbelwandige rookkanalen ervoor dat houtkachels de benodigde zuurstof krijgen. Hoe werken ze en welk rookkanaal is het beste voor uw kachel en woonsituatie?

Vereisten voor een rookkanaal
Het is belangrijk dat een rookkanaal goed ‘trekt’. Dit houdt in dat de rookgassen op de juiste manier worden afgevoerd en de zuurstof goed wordt aangevoerd. Deze zuurstof is namelijk nodig om een goed verbrandingsproces in de houtkachel tot stand te brengen. Hoe beter de aanvoer en afvoer werkt, des te beter de kachel trekt. Als de aanvoer van verse zuurstof te traag is, ontstaat er onderdruk. Hierbij bestaat het risico dat de rook- en verbrandingsgassen de kamer in komen, wat gevaarlijk is voor de gezondheid.

Dubbelwandig rookkanaal
Bij oudere woningen is er vaak al een bestaand rookkanaal. Heeft u een nieuwbouwwoning? Dan moet er in de meeste gevallen een kanaal worden ingebouwd. Hierbij is het aan te raden om een dubbelwandig rookkanaal van RVS te installeren. Dit soort rookkanalen heeft twee pijpen: een binnen- en een buitenpijp. Deze zijn ideaal voor moderne houtkachels en goed geïsoleerde woningen. Bovendien hebben deze als voordeel dat het rookkanaal snel op temperatuur is, gemakkelijk te plaatsen zijn en te onderhouden zijn. Het plaatsen is gebonden aan allerlei regels en wetten. Schakel daarom een erkende specialist in. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en geniet u optimaal van uw houtkachel.

Ervaar onze kachels en haarden
In het Experience Center van Krul Alltech in Benningbroek op zo’n drie kwartier rijden vanaf Ijmuiden, vindt u ontelbaar veel soorten kachels en haarden waarvan er een groot aantal ook echt branden. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan onze showroom. Krul Alltech levert een totaalpakket dat door eigen vakmensen wordt uitgevoerd. Ook adviseren wij u met veel plezier over de aanschaf van rookkanalen en andere onderdelen voor de kachel of haard