Warmtenet IJmond: tegenvaller afhaken Tata Steel

26-03-2020, 14:31 |Van onze partner

In 2050 moet heel Nederland aardgasvrij zijn. Voor de verwarming van woningen wordt gezocht naar alternatieve manieren, bijvoorbeeld door aanleg van een warmtenet. Project Warmtenet IJmond biedt een oplossing, maar heeft te kampen met een fikse tegenvaller. Tata Steel heeft aangegeven geen restwarmte te leveren - in ieder geval voorlopig niet. De hoop is nu gericht op andere bronnen.

Duizenden woningen verwarmen
De ontwikkeling van het warmtenet IJmond maakt deel uit van een bredere visie op het verduurzamen van de stedelijke omgeving. Meerdere partijen werken samen aan het project, waaronder de gemeenten Beverwijk, Velsen en Heemskerk, vier woningcorporaties en producenten van warmte. Tata Steel was één van de deelnemende partijen, maar heeft zich vooralsnog teruggetrokken. Floricultura blijft over als mogelijke leverancier van restwarmte. Het doel van het warmtenet is om in eerste instantie de woningen van woningcorporaties te verwarmen. In IJmond gaat het om zo'n 18.000 woningen. Door deze woningen aan te sluiten kunnen de corporaties grote stappen maken in het verduurzamen van hun vastgoedportfolio. Op termijn kan het warmtenet uitgroeien naar een omvang van minstens 30.000 woningen. Over vijf jaar hopen projectontwikkelaar Erik Burgman en manager Marco van Soerland van HVC dat het warmtenet grotendeels is aangelegd en dat er een groot aantal woningen zijn aangesloten.

Hoe werkt warmtelevering?
Door gebruik te maken van warmtelevering hebben bewoners niet langer gas nodig. Zo wordt bijvoorbeeld de cv-ketel overbodig. Het warme water dat nodig is voor het verwarmen van de woning en water uit de kraan en douche wordt door middel van het warmtenet geleverd uit restwarmte die wordt opgewekt met een duurzame warmtebron. Ook de manier van koken verandert hierdoor. Van koken op een gaspit naar elektrisch koken op bijvoorbeeld inductie. Door aansluiting op een warmtenet wordt tot wel 75 procent aan CO2-uitstoot bespaard. Deze besparing staat gelijk aan het plaatsen van 18 zonnepanelen op het dak. Niet alleen is dit een duurzame manier van verwarmen, maar het is ook een stuk goedkoper voor huishoudens zoals kan blijken uit de resultaten die een energievergelijker toont.

Onrust bij Tata Steel
Tata Steel trekt zich vooralsnog terug als leverancier van restwarmte. Er is sprake van veel onrust bij het bedrijf. Zo maakte de directie eind vorig jaar bekend dat 1600 banen zouden verdwijnen. Dit nieuws leidde tot groot protest onder het personeel, waarbij er folders uitgedeeld werden door vakbondsleden en er spandoeken werden opgehangen door boze medewerkers. Vorige maand werd naar buiten gebracht dat er voorlopig geen grote ontslaggolf komt. Tot in ieder geval oktober 2021 blijft de werkgelegenheid gegarandeerd op hoofdlijnen. Dit is goed nieuws voor de ruim 9000 werknemers van Tata Steel. Wel stelt de Nederlandse directie dat het onvermijdelijk is dat er banen gaan verdwijnen.