• Andrija Novakovich (rugnr 9) in actie in de Jupiler League van Telstar tegen Jong PSV in Velsen (foto: Michel van Bergen)

    Michel van Bergen

'Focus blijven houden'

VELSEN-ZUID Met de gedroomde eindstreep in zicht, stokte plotseling de productie bij Telstar en is het aanvallend even geen schim meer van het flitsende collectief dat vriend en vijand zo verraste. De Witte Leeuwen strompelen aanvallend momenteel richting mei.

Hans Akkerman

Slechts twee punten en een schamele goal uit de laatste vier duels en bovendien leek het attractieve spel van voor de winterstop verdwenen als sneeuw voor de spreekwoordelijke zon. Aan werklust geen gebrek, aan inventiviteit en doortastendheid schortte het recent. Hoogvlieger Jong PSV, onder leiding dit seizoen van Dennis Haar, kwam vrijdag op bezoek en zou Telstar het tij kunnen keren? Telstar acteerde weer eens als een solide geheel, kreeg twee grote mogelijkheden, verdiende de volle winst, maar kwam niet te scoren in een spannend, attractief duel; 0-0. '' Een punt is een stunt,'' grapte Pieter de Waard na afloop in de sponsorruimte." Melvin had moeten scoren,'' vond Mike Snoei. Telstar kwam dus voor de vierde maal op rij niet tot scoren op een heerlijke lente-avond met bijna 3000 fans op de tribunes maar blijft nog steeds in de race doordat naaste concurrenten ook punten lieten liggen. De spanning stijgt ten top.

SPITS Voor spits Andrija Novakovich zijn het in ieder geval bijzondere tijden. Niet alleen schijnt hij vanwege zijn 18 competitiegoals in de belangstelling van Sparta, Heracles, Heerenveen en F.C. Twente te staan, tevens maakte de Amerikaan eind maart zijn debuut in het nationale team van team USA tegen Paraquay. De 21-jarige huurling van Reading kreeg dertien speelminuten toebedeeld, dus zijn familieleden ondergingen niet voor niets een 16 uur durende (!) autorit van Wisconsin naar North Carolina. Andrija: " De bondscoaches gaan nu verjongen. Team USA gaat niet naar het WK toe en vandaar proberen ze jonge spelers zoals ik uit. Een fantastische ervaring die wat mij betreft naar meer smaakt,"liet de jonge prof optekenen. In de Amerikaanse pers wordt al gerept over " een lange maar toch beweeglijke spits met goed voetenwerk. "

Dat Andrija na terugkomst in Nederland een dag later al aan de bak moest in Oss hoort bij zijn vak vindt hij." Tja, het hoort erbij toch? Natuurlijk was het zwaar maar het kon nou eenmaal niet anders en deze kans moest ik wel met beide handen aanpakken. Jammer dat ik in dat duel in Oss twee keer over het hoofd werd gezien en ook nog eens tegen een domme gele kaart aanliep."

GEMENGDE GEVOELENS Over het duel tegen Jong PSV had Andrija gemengde gevoelens." Inderdaad, we houden wederom de nul, dat is prima en geeft vertrouwen, maar toch overheerst bij mij de gedachte dat er meer in had gezeten,'' aldus de spits wiens zus en moeder aanwezig waren en zagen dat hun zoon en broer vooraf de Bronzen Stier in ontvangst mocht nemen.''

SPANNENDE WEKEN Is de focus nu gericht op het ontlopen van ronde 1 of concentreren Novakovich en zijn teamgenoten zich volledig op het überhaupt halen van de doelstelling? " Voor ons is elke wedstrijd een finale die we willen winnen. Vooraf gaan rekenen, heeft geen enkele zin. Zoveel mogelijk punten halen en dan zien we wel aan het eind wat het ons zal brengen. Het worden nog een paar spannende weken voor ons. Heerlijk toch?" sloot de kersverse jonge international beheerst en rustig af.