• Velsen - Speler Jasper van Heertum van Telstar met rugnummer 4 tijdens de thuiswedstrijd Go Ahead Eagles

    Michel van Bergen

Jasper van Heertum rots in branding

VELSEN-ZUID De euforie rond Telstar was ongekend. Radio 1 en de NOS-website genereerden vlak voor het duel al positieve aandacht. Onder hashtag #dietentmoetvol, riepen twitterende BN'ers op massaal het duel tegen Go Ahead Eagles te bezoeken en maar liefst vier Telstar-spelers vonden afgelopen week een plekje in het VI-weekelftal. Spits Andrija Novakovic voert verrassend in dat blad de spelerslijst aan.

Kortom: Telstar staat er momenteel zeer goed op en hoopte tegen de Eagles opnieuw te stunten. Dat lukte magistraal, want met uiterst attractief voetbal werd voor de vijfde maal (!) op rij gewonnen; 3-1 en wat belangrijk was: het publiek, 2800 in getal, reageerde wildenthousiast en stond zelfs letterlijk op de banken ("ga staan als je voor Telstar bent").

BELGIË Sambavoetbal, gallery play, no look passes en hallucinerend combinatievoetbal waar alleen Barcelona het patent op leek te hebben, het kon niet op. Dat detail was de pas 19-jarige centrale verdediger Jasper van Heertum niet ontgaan. Het jonge talent kwam over van Belgische tweedeklasser Lommel, heerste zowel in de lucht als over de grond en degradeerde Leon de Kogel tot een hulpeloze figurant. Nu al een (jonge) rots in de branding. ,,Het ging wel lekker toch? Jammer alleen van die 2-1, want we leken op weg naar een monsterscore, maar wat hebben we heerlijk gespeeld zeg, het was puur genieten vanavond,'' blikte hij kritisch, maar tevreden terug.

,,Ik kom uit de jeugdopleiding van PSV en ging op 16-jarige leeftijd naar Lommel toe. In België wordt veel meer verdedigend gespeeld, het is wekelijks beuken, zeker tegen die ijzersterke Franstalige spitsen. Daar ben ik gevormd. Een scout heeft mij bij Piet Buter aangeboden, vandaar mijn overgang," reageert de man uit Valkenswaard nuchter. ,,Ik hoopte en snakte naar een basisplek en dat is voorlopig gelukt, met dank aan de trainer. Mike Snoei kan mij alleen maar beter maken met zijn tactische tips. Hoe? Concentratie en altijd kort op mijn tegenstander. Ik ben trots op ons team want er bloeit hier wat heel moois,'' aldus de jonge verdediger die in IJmuiden niet alleen op zijn gemak is maar ook zijn domicilie heeft gevonden.