Nieuw Zwem ABC in Heerenduinen

IJMUIDEN Om het aantal verdrinkingen in Nederland te verminderen, zijn er nieuwe eisen opgesteld voor de zwemdiploma's A, B en C. Deze eisen zijn door het Nationaal Platform Zwembaden (NPZ) vastgelegd in de nationale norm zwemvaardigheid die in 2018 van kracht is geworden.

NIEUWE DIPLOMA'S De zwemdiploma's krijgen een nieuwe praktische indeling: A voor vaardigheden die nodig zijn in een zwembad zonder attracties, B voor in een zwembad met attracties zoals glijbaan, wildwaterbaan, stroomversnelling en C voor zwemmen en jezelf kunnen redden in open water zoals recreatieplassen en sloten (maar niet in zee!). Tijdens de lessen komt de nadruk te liggen op het overleven in het water in onverwachte situaties. Mooi zwemmen wordt minder belangrijk, maar kinderen leren bijvoorbeeld wat ze moeten doen als ze onverwacht (achterwaarts) in het water vallen. Ook de kledingeisen worden aangescherpt, al bij het A-diploma is voortaan een lange broek en een shirt met lange mouwen verplicht. 2018 is een overgangsjaar. Ouders wordt het dringende advies gegeven om hun kind door te laten gaan met zwemles tot het diploma C is behaald. Ook regelmatig blijven zwemmen is heel belangrijk! Voor meer informatie: www.zwembadvelsen.nl en www.allesoverzwemles.nl.

HEERENDUINEN Een werkgroep heeft de gewijzigde diploma-eisen uitgewerkt in een nieuw zwemlesplan voor zwembad De Heerenduinen. Alle instructeurs zijn bijgeschoold en het zwembad heeft de licentie ontvangen. Opvallend nog is dat drie zweminstructeurs van De Heerenduinen gelicentieerd zijn als zwemexaminator zwem ABC. Zij behaalden de licentie met een zeer hoge score en behoren daarmee tot de top van Nederland. De Heerenduinen heeft nu vijf bevoegde examinatoren en kwalitatief goed les- en afzwemmen is gegarandeerd.