• Eric Smit voor de 'Wall of Fame' van Sporthal IJmuiden-Oost.

    Ingeborg Baumann

Sportvereniging nieuwe categorie Sportgala Velsen

"Bewegen is net zo belangrijk als gezond voedsel voor het lijf. En daar spelen sportverenigingen een heel belangrijke rol in. Zij zijn het kloppend hart van sport en bewegen én het sociale leven. Daarom deze nieuwe categorie die tijdens het Sportgala Velsen kans maakt op een prijs.'' Aldus Eric Smit, medewerker sportstimulering Sportloket Velsen.

VELSEN Het Sportgala Velsen is ieder jaar weer een heerlijke avond waarop traditioneel de verkiezing van de Velsense sporters van 2019 plaatsvindt. Die toppers en trots van Velsen worden op vrijdag 28 februari in het Thalia Theater bekend gemaakt.

De kandidaten moeten voorgedragen worden door familie, kennissen of hun sportvereniging en zijn onderverdeeld in zes categorieën: Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Talent (tot 18 jaar), Master (vanaf 40 jaar) en Gehandicapte Sporter van het jaar 2019. Genomineerden moeten lid zijn van een Velsense vereniging of uit Velsen komen en als eerste, tweede of derde zijn geëindigd bij een Nederlands, Europees of Wereldkampioenschap.

TOPPRESTATIES Op deze manier komen natuurlijk ook de wat minder bekende sporten en sporters aan bod en dat is leuk, vindt ook Smit. "Handboogschieten, trampolinespringen en skateboarden zijn nu eenmaal minder te volgen in de media dan voetbal en tennis. We hebben heel wat talenten in allerlei takken van sport rondlopen. Echt iets om trots op te zijn. De jury bestaat uit Pieter de Waard, directeur Telstar, Frank Snoeks, sportverslaggever en Friso Huizinga, citymarketeer.

VERINIGINGSPRIJS Nieuw dit jaar is de verenigingsprijs, beschikbaar gesteld door Sport & Cultuur, een stichting die binnen gemeentes sport en cultuur promoot. Een Velsense sportvereniging kan maar liefst vijfhonderd euro winnen.

''Sportverenigingen spelen een enorm belangrijke maatschappelijke en sociale rol in elke gemeenschap. Deze verenigingen zijn de kloppende harten van Velsen. Om voor deze prijs in aanmerking te kunnen komen zijn we op zoek naar de sportvereniging die dé trots van Velsen in huis hebben; zoals bijvoorbeeld de gezondste kantine, het meest duurzame clubgebouw, superenthousiaste vrijwilligers, de allerleukste trainer of een bevlogen terreinman. En de manier van jureren voor deze verenigingsprijs is ook anders, best spannend.

Een onafhankelijke jury kiest de top 3. Van deze toppers wordt per vereniging een filmpje gemaakt en deze wordt getoond tijdens het Sportgala. En dan mag het publiek in de zaal die avond door middel van loting de uiteindelijke winnaar kiezen.''

DERDE HELFT ''Natuurlijk bestaat de derde helft van een sportwedstrijd uit goede gesprekken, een broodje kroket en een biertje. En zo hoort het ook. Het gaat om de balans en leren dat er ook alternatieven bestaan. Sport is net zo belangrijk voor je lichaam en geest als voedsel en slaap. En het is mijn taak onder meer om dat bij jong en oud te blijven promoten en stimuleren.''
TROTS Verenigingen kunnen tot 31 december mailen naar sportgala@velsen.nl met daarin omschreven wat dé trots van de vereniging is.

 

Ingeborg Baumann