• Inlopen voor de wedstrijd donderdag op de Kennemerlaan

    Hans Blomvliet

Strijd om Pikeursprijs los gebarsten

IJMUIDEN Met de harddraverij op de Kennemerlaan in IJmuiden is donderdag de strijd om de Rabobank Pikeursprijs van de IJmond weer losgebarsten. Pikeur en trainer Rick Wester pakte de hoofdprijs met een fenomenale Dutch Buitenzorg, door in de finale Manon Pools te verslaan met Hero Baldwin. Wester heeft hiermee meteen de leiding genomen in het klassement voor de vierde editie van de Pikeursprijs van de IJmond.

De harddraverij in IJmuiden is elk jaar de eerste van de vier grote kortebaandraverijen in de IJmond. De vier harddraverijbesturen van IJmuiden, Santpoort, Beverwijk en Heemskerk hebben samen met sponsor Rabobank IJmond in 2015 een extra prijs in het leven geroepen voor de pikeur die –gerekend over vier draverijen in de IJmond– de meeste punten verzamelt. Het prijzengeld van een harddraverij komt in de regel toe aan de eigenaren – niét aan de rijders – van de sterkste paarden.

De Pikeursprijs is in het leven geroepen als extra stimulans voor de rijders, de feitelijke deelnemers aan de wedstrijden, om in de vier IJmond-draverijen optimaal te presteren. De Pikeursprijs bestaat uit een fraaie trofee en een cheque van € 1.000.

TUSSENKLASSEMENT De winst op de Kennemerlaan levert Rick Wester vijf punten op, plus nog eens tien punten voor de door hem gewonnen ritten over de hele dag. Met 15 punten voert hij dus het eerste tussenklassement aan.

Manon Pools en Lindsey Pegram (die de Pikeursprijs vorig jaar won) volgen met tien punten. Daarna volgen John de Leeuw met zeven punten, en Tom Kooyman en Micha Brouwer met ieder vijf punten.

SANTPOORT Op donderdag 2 augustus, staat de tweede ronde voor de Pikeursprijs van de IJmond op het programma, op de Hoofdstraat in Santpoort. Ronde 3 wordt een week later verreden op 9 augustus, op de Breestraat in Beverwijk.

Donderdag 6 september maken de pikeurs op de Marquettelaan in Heemskerk uit wie als beste rijder van de vier kortebaandraverijen de Pikeursprijs mee naar huis mag nemen