• Trainer Tom Jacob is overgestapt van tweedeklasser Schoten naar VV IJmuiden.

    Rowin van Diest

'Mug' Tom Jacob voelt zich als vis in water bij VV IJmuiden

HAARLEM/IJMUIDEN Een 'mug' die het bijzonder naar zijn zin heeft in IJmuiden. Trainer Tom Jacob, die vorig seizoen de overstap maakt van tweedeklasser Schoten naar VV IJmuiden, is volgens eigen zeggen in een warm bad beland. ''Ik stapte hier blanco in. Ze zijn hier eerlijk en direct, heerlijk toch? Zeg maar het oude EDO-gevoel want dat is mijn clubje. We doen mee om de prijzen want onze mentaliteit is onze kwaliteit. Er zit heel veel potentie in deze groep,'' jubelde de Haarlemmer vlak na zijn contractverlenging.

Zaterdag stroomde heel voetbalminnend IJmuiden richting de Tolsduinerlaan met als inzet de tweede periodetitel. Het werd een typische derby tegen Stormvogels. Veel publiek, veel strijd en gehol met als uitblinker de scheidsrechter van dienst, weinig vloeiend voetbal, allebei een goal gescoord en beide rivalen misten een hele grote kans, waardoor de 1-1 uitslag een logische was. Tom Jacob sprak seconden na afloop heldere taal. ''Het voetbal was niet best, het resultaat terecht.''

AMBITIES Op de prangende vraag of de geboren en getogen Haarlemmer nog trainersambities heeft, geeft Jacob een glashelder antwoord. "Ik heb voor een jaar bijgetekend en blijf daarna misschien nog wel een jaar als het aan mij ligt. Daarna zien we wel. Ik mag in ieder geval tot en met de 2e klasse trainen.''

Als trainer ben ik in ieder geval een stuk rustiger.Jacob die als speler wel eens een 'ettertje' kon zijn binnen de krijtlijnen, is al trainer een compleet ander mens. "Haha, als trainer ben ik in ieder geval een stuk rustiger, al moet ik wel toegeven dat ik tijdens een trainingskamp een van de jongens ben hoor. Dat gaat er niet uit''.

TOETJE Sportief gaat het crescendo volgens de trainer. "We hebben de periodetitel binnen bereik, staan nu zes punten voor op nummer drie en het moet wel erg raar lopen, willen we nacompetitievoetbal missen. Als de spelers het besef hebben dat het dit jaar kan en ze er voor blijven strijden, dan zie ik 'het toetje' met vertrouwen tegemoet. Koploper Olympia lijkt uit zicht, maar voor de rest doen we beslist niet onder, integendeel zou ik zeggen,'' sluit Jacob monter af om vervolgens de bomvolle kantine te monsteren, waar sportief IJmuiden, een dj en inclusief de tegenstander het 93-jarig bestaan uitbundig ging vieren en de flessen bier niet aan te slepen waren. Amateurvoetbal op zijn best!

Hans Akkerman