• Sven van der Maaten, de doelman van Telstar.

    Michel van Bergen

Zuur en onnodig verlies Telstar tegen Jong Ajax

VELSEN-ZUID Alle aandacht gaat natuurlijk uit naar het aanstaande bekerduel met landskampioen Ajax maar Telstar moest tussen de bedrijven door ook nog even langs bij Dordrecht. De 2-3 overwinning lijkt aan te tonen dat de Witte Leeuwen dit seizoen tot een behoorlijke middenmoter kunnen uitgroeien. Dat is leuk natuurlijk maar het serieuze (competitie)werk begint vanaf nu. 

VAN GAAL Een uitdagende serie tegen het uiterst talentvolle Jong Ajax, de wegzakkende topploeg NAC en uit tegen nummer twee de Graafschap. Maar het hoofdgerecht is natuurlijk de bekerkraker tegen Ajax in het eigen stadion dat sinds jaren weer eens meer dan 5000 toeschouwers gaat begroeten. Leuk detail: de gehele recette komt Telstar toe, plus opbrengst van de live-uitzending, plus de horeca-inkomsten en de fanshop zal overuren maken. Het duel  van vrijdag tegen de Ajax-jonkies had veel weg van een Ajax-reünie want tijdens de rust kregen Louis van Gaal, Gerard van der Lem en Co Adriaanse te maken met mega-aandacht van haastig toegesnelde voetballiefhebbers.

MEEDOGENLOOS Voor een vol huis (3063 in getal) op een waterkoude herfstavond vochten Telstar en Jong Ajax een vrij evenwichtig duel uit met één groot verschil. Waar Telstar het eerste half uur voor de zoveelste keer thuis dit seizoen voortvarend startte en mogelijkheden onbenut liet, sloegen de jeugdige Amsterdammers bij hun eerste drie pogingen op doel meedogenloos toe en toonden zich akelig effectief; 0-3 na een uur spelen. Dat door slordig en ongeconcentreerd verdedigingswerk aan Jong Ajax-kant Telstar een paar minuten voor tijd nog twee keer binnen een minuut doel kon treffen, bleek slechts belangrijk voor de statistiek; 2-3.

We maakten ze het wel heel gemakkelijk.TALENT Dat zag ook Telstar-goalie Sven van der Maaten die onlangs van zijn trainer Andries Jonker de voorkeur kreeg boven de Belg Anthony Swolfs. Sven: “Dit is zo zuur. Natuurlijk kunnen die gasten goed voetballen en hebben ze veel talent maar we maakten ze het wel heel gemakkelijk. Ik moet de goals nog terugzien maar ik denk dat ik die eerste goal had moeten hebben,’’ klonk het toch wel schuldbewust. Hij vervolgt: “Ik werd enigszins gehinderd en zag de bal te laat denk ik maar toch. Die strafschop was geen strafschop. 100% procent hoor en hun derde goal valt omdat we achterin risico moesten nemen,’’ analyseerde de man die verder weinig tot niets te doen kreeg maar gek genoeg driemaal de bal uit het net mocht halen.

Er komt een prachtige serie aan.

BEKERKRAKER “Kijk, er komt een prachtige serie aan. Volgende week NAC thuis, dan De Graafschap uit en dan de bekerkraker tegen Ajax. Het moment om te laten zien dat we tot goede resultaten kunnen komen. We gaan de beelden van deze wedstrijd uitgebreid analyseren om de komende twee weken te leren van onze fouten, ‘’aldus de ontgoochelde goalie voor wie het ooit als klein ukkie in Ermelo begon en het eigenlijk al snel vaststond wat zijn favoriete positie zou worden Sven sluit af:’’ 

Inderdaad, niemand van de F-jes wilde keepen en ik stond gelijk vooraan want het keepen leek mij wel wat. Ja, geen enkele twijfel eigenlijk. Deze plek hoort gewoon bij mij en heeft mij veel gebracht. Alleen zuur dat vanavond  bij hun eerste drie schoten op goal ze er allemaal ingaan. Maar ja, dat is de keerzijde van het keepersvak toch? Pijnlijk maar waar helaas!’’

Hans Akkerman