• Lijsttrekker Sander Scholts van Forza! IJmond.

    Foto: Gertjan Huijbens

Forza: 'Geen voorrang statushouder'

IJMUIDEN ,,Statushouders moeten in Velsen niet langer voorrang krijgen bij het toewijzen van een woning", zegt Forza-lijstrekker Sander Scholts beslist. ,,Dat is landelijk ook al niet meer het geval. Een gescheiden moeder of jong gezin hebben net zoveel urgentie. Dat is het belangrijkste punt van ons programma voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart."

Gertjan Huijbens

Sander Scholts (42) woont met zijn vriendin in IJmuiden. Samen hebben zij twee dochters van 10 en 13 jaar. Sander is directeur en eigenaar van een ict-bedrijf en op dit moment het enige raadslid voor Forza! IJmond. Hij is lijsttrekker voor deze partij bij de verkiezingen op 21 maart.

FORTUYN ,,Forza staat voor de Fortuynistische Oproep tot een Realistische en Zakelijke Aanpak", legt de lijsttrekker uit. ,,Natuurlijk is het ook een knipoog naar het Italiaanse woord voor 'vooruit'. Wij willen het gedachtegoed van Pim Fortuyn uitdragen. We zijn geen lokale PVV, onze beweging past meer bij Thierry Baudet. Daarom willen we deze bekende landelijke politicus in maart naar Velsen halen. Dat zou prima zijn voor onze campagne, dan halen we zo zes zetels! Al reken ik er nu op vier."

IRRITATIE De Fortuynist heeft zich geërgerd aan de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Dales. ,,Onze burgervader wil geen aandacht meer besteden aan mopperaars. Wat bedoelt hij daarmee?

Dat kritische burgers niets meer mogen zeggen? Had hij daarmee bepaalde Velsenaren voor ogen, die via sociale media klagen over het beleid van de gemeente?"

THEATERGELD Naast de huisvesting van statushouders, maken Scholts en zijn partij zich ook druk om de gang van zaken rond de Stadsschouwburg en het Witte Theater. ,,Ik geef die 1,5 miljoen die nodig is om de schouwburg te redden liever aan andere culturele voorzieningen, zoals het Witte Theater. Ik heb geen vertrouwen in het plan van aanpak, dat verandert niks. De schouwburg wordt daardoor echt niet laagdrempeliger voor lokale kunst, zoals het Witte Theater dat wel was."

UITGESPROKEN Volgens de Velsense voorman komen de standpunten van zijn partij het dichtst bij die van Velsen Lokaal, LGV en de SP. ,,Forza! IJmond is echter rechtlijniger en meer uitgesproken. Bijvoorbeeld als het over de statushouders of de schouwburg gaat."

website: forzaijmond.nu

SERIE Vanaf deze week brengt Nieuwsblad IJmuiden, Santpoort & Velserbroek wekelijks één of meerdere interviews over lijsttrekkers voor gemeenteraadverkiezingen in Velsen op 21 maart 2018.