• Lichtspel maakt ook modern glas-in-lood, zoals dit ontwerp voor een huisartsenpraktijk in Limburg.

    Guus Bauer

Huiselijk Glas-in-lood

Advertorial

SANTPOORT-NOORD Wanneer je glazenier bent en je helemaal hebt toegelegd op het ontwerpen, vervaardigen en restaureren van glas-in-lood dan kan je bedrijf eigenlijk niet anders heten dan Lichtspel, zoals het atelier van José Huijbens en haar team aan de Hoofdstraat 203 in Santpoort-Noord.

De vele bezitters in de regio en daarbuiten van een werk uit het atelier weten het al lang. Zodra de zon maar even door de wolken piept en de eerste stralen door de kunstige mozaïeken werpt, volgt er een betoverend spel met kleuren, vlammen de muren feeëriek op. Glas-in-lood brengt haast ongemerkt sfeer in huis, verwarmt het, maakt het helemaal eigen. Je voelt je er goed bij, helemaal thuis.

ALLE KANTEN Niet voor niets hadden onze voorouders in hun huizen vaak bovenlichten en deurpanelen met de meest decoratieve kleurpatronen en kregen statige panden van de overheid, instellingen en gerenommeerde bedrijven nog meer cachet met de prachtigste glas-in-lood voorstellingen. Wijken waar veel huizen staan met glas-in-lood hebben een prettige uitstraling. Niet voor niets zijn de woningen uit de jaren dertig zo populair. Maar ook nieuwbouwcomplexen kunnen er van opfleuren. Je kunt wat betreft ontwerp en kleurstellingen van het glas werkelijk alle kanten op bij Lichtspel.

MONDRIAAN Zo verzorgde José en haar enthousiaste team bij diverse appartementen, onder meer in Santpoort-Noord zelf, mooie, heel verschillende deur- en raamdecoraties. Klassiek, heel modern, in de stijl van Mondriaan of juist heel figuratief. Het mooie van de 'huiselijke' werkwijze van José en haar team is dat het eindproduct echt een samenspel is met de klant.

PERSOONLIJK Regelmatig komen mensen ook langs om naar de voortgang van hun raam of deur te kijken. Gedurende het proces kan, om maar eens bij het glas te blijven, nog van alles worden bijgeslepen. Je wordt als vanzelf net zo enthousiast als de glazeniers, zoekt in je achterhoofd naar nóg meer plekken die op deze wijze verfraaid kunnen worden.

NAVOLGING Een mooi project dat in Santpoort-Noord zelf navolging vond is de vervaardiging van grote ramen voor een medisch centrum in Limburg. Het pand van de huisartsenpraktijk is een voormalige kerk. Op de bovenverdieping zijn nog enige grote gebrandschilderde ramen met heiligen aanwezig van een jaar of zestig oud. Men wilde graag in stijl blijven en bestelde voor de praktijk grote ramen van tachtig bij honderdzeventig centimeter in de kleurstelling van de heiligen op de eerste verdieping.

IEDEREEN WELKOM Met de gestileerde mensfiguren op het werk van Lichtspel geeft men ook aan dat iedereen in de praktijk welkom is, van jong tot oud, van welke kleur dan ook zogezegd. José voegde ook nog een lijnenspel toe. Die hulplijnen zijn enerzijds nodig om het glas te versterken, anderzijds vormen ze een mooi contrast. Het beeld wordt daardoor sterker, krijgt een zekere gelaagdheid. Medisch Centrum 't Sant is net bezig met een opfrisbeurt van de praktijk.
Toen een van de huisartsen het werk voor Limburg zag, leek hem iets dergelijks ook mooi voor het loze raam bij de balie van de assistentie. Groot voordeel: er is daar veel lichtinval.