• Janna Kamphof in Osnabrück

    Janna Kamphof

Na Velserbroek nu Osnabrück

'Fijne vakantie-herinneringen aan Holland'

VELSERBROEK Janna kamphof uit Velserbroek, oud-verslaggeefster van deze krant, is begonnen aan een spannende baan in het buitenland. Ze heeft Kennemerland verruild voor Osnabrück. In deze krant doet zij elke maand verslag van haar belevenissen.

Janna Kamphof

Herinneringen aan dagjes in Nederland en kennis van onze taal – bijna elke Osnabrücker heeft ze wel. Door mijn werk als stadsambassadeur van Haarlem in Osnabrück ontmoet ik elke dag nieuwe mensen. Daarbij is me de afgelopen tijd opgevallen hoe leuk de reacties zijn als ik mij voorstel als stadsambassadeur van Haarlem.

NEDERLANDS Tijdens het Steckenpferdreiten, waarbij 1400 kinderen in nagedachtenis van de Vrede van Westfalen, op hun geknutselde stokpaarden door de stad huppelden, raakte ik in gesprek met een meisje. 'Hallo, hoe gaat het met jou?' vroeg ze in het Nederlands met het kenmerkende Duitse accent. Totaal overrompeld gaf ik antwoord in het Duits. Ze zei me dat ik heus wel in het Nederlands kon antwoorden. Ze was tien jaar oud en leerde sinds twee jaar Nederlands op school. Bovendien ging ze bijna elk jaar wel een keer met haar ouders naar Nederland.


VAKANTIELAND Nederland, vakantieland. Dit meisje was niet de enige die 'Holland', zoals veel Duitsers zeggen, direct met fijne vakantieherinneringen verbindt. Tijdens een middag in de Katharinenkirchgemeinde zat ik aan tafel met vijf oudere dames. Elk van hen had wel een herinnering aan Nederland. Van vroeger kamperen aan zee tot een maandelijks winkeltripje vlak over de grens. Een van hen was zelfs in Haarlem geweest. De bootjes op het Spaarne, de ruimte op de Grote Markt en het indrukwekkende Frans Halsmuseum zou ze niet snel vergeten, vertelde ze me.


PEPERNOTEN Veel Osnabrückers spreken wel een paar woorden Nederlands. Met een vrolijk 'Goededag' word ik bijvoorbeeld elke ochtend door de conciërge van het stadhuis begroet. Een enkeling spreekt zelfs vloeiend Nederlands, zoals een vrouw die ik in een café leerde kennen. Ik hoorde haar iets over taaitaai en chocoladeletters zeggen, en raakte daardoor met haar aan de praat. Ze vertelde me daarna over vakanties met haar ouders in Nederland, verwoede pogingen om stroopwafels te bakken en het jaarlijkse tripje over de grens om Sinterklaassnoep te kopen. Als echte Nederlandfan wilde ze ook de taal goed leren. Die vrijwillige uren in de schoolbanken komen nu natuurlijk goed van pas, als ze nog even snel over de grens gaat voor een extra zak kruidnoten.

CONTACT Voor ideeën, vragen en opmerkingen sta ik altijd open. Ik ben bereikbaar via 00495413232123 of botschafterin-nl@osnabrueck.de.