• Cruiseschepen zijn niet makkelijk te missen aan de kade.

    Hans Blomvliet
  • Hans Bromvliet

Veel meer cruiseschepen naar IJmuiden

IJMUIDEN Het aantal cruiseschepen dat IJmuiden verkiest boven Amsterdam, kent dit jaar een spectaculaire stijging. Ten opzichte van 2018 is sprake van een verdubbeling van het aantal cruisecalls: van 30 naar meer dan 60. In totaal worden er 160.000 cruisepassagiers verwacht in IJmuiden. Tel daar de 600.000 van DFDS Seaways bij op en we gaan richting het miljoen.

Wie denkt dat de cruisepassagiers allemaal in de bus naar Amsterdam stappen, komt bedrogen uit. Cijfers van maritiem dienstverlener KVSA tonen aan dat ongeveer de helft van de buitenlandse passagiers op of in de buurt van het schip blijft. De horecaondernemers op het strand zien dat direct terug in hun portemonnee. "Op dagen dat er een groot cruiseschip in de haven ligt, is het veel drukker en heb ik twee keer zo veel personeel nodig", aldus Peter de Bie van strandpaviljoen Beach-Inn. "Veel passagiers maken een wandeling of hangen de badgast uit om vervolgens een terrasje te pakken. Het is dus voor iedereen goed dat er meer cruiseschepen naar IJmuiden komen. Wij staan samen met de andere strandondernemers klaar om het ze naar de zin te maken."

BEMANNING Overigens zijn het niet alleen cruisepassagiers die IJmuiden bezoeken, maar ook de bemanningen vermaken zich prima in de haven of op het strand. Op de grote cruiseschepen werken meer dan 1.000 mensen, dus ook dat zijn aantallen die er toe doen. "Wij willen aan de cruisepassagiers duidelijk maken dat ze in IJmuiden zijn en dat ze zich in één van de meest veelzijdige gebieden in Nederland bevinden", aldus citymarketeer Friso Huizinga. "Daarom hebben we grote letters laten maken die we op de kade neerzetten, maar zijn we ook samen met KVSA bezig om onze zichtbaarheid in de terminals te verbeteren. Onze nieuwe web-video 'Veelzijdig Velsen' kan door de cruiserederijen worden gebruikt om de passagiers al voor vertrek te laten zien wat hier allemaal te doen is. Dat ze een mooie wandeling kunnen maken, met de fiets het nationaal park Zuid-Kennemerland in kunnen of dat ze met de bus binnen een paar minuten in het centrum van IJmuiden staan."

SCHILDJE Deze zomer worden er vrijwel wekelijks cruiseschepen van grote rederijen verwacht. Het eerste bezoek gaat geheel volgens nautische traditie gepaard met een 'plaque & key ceremony', waarbij een vertegenwoordiger van het gemeente-bestuur een schildje van Velsen overhandigt aan de kapitein. Wethouder Jeroen Verwoort heeft dit jaar al drie schildjes mogen uitreiken. "Het is goed dat we als gemeentebestuur aandacht geven aan het toenemende aantal aankomsten van cruiseschepen. Een maiden call is ook een goed podium om de kapitein en zijn of haar bemanning te wijzen op al het moois dat ónze omgeving heeft te bieden."