• Hans Wilms Floet, een gedreven ondernemer in mooie kwaliteitsproducten.

    Guus Bauer

Wilms Floet naar hoekpand

IJMUIDEN Hans Wilms Floet heeft in de laatste weken behoorlijk actie gevoerd in zijn gelijknamige winkel met tassen, koffers en kleine lederwaren op Velserhof 67 te IJmuiden met de slogan 'Een nieuwe shop, dan gooien we de prijzen op zijn kop!'

Guus Bauer

VERSE START Twintig tot vijftig procent korting op alle producten, geen leegverkoop omdat Wilms Floet er dus mee ophoudt, maar juist omdat hij een verse start wil maken in zijn vernieuwde shop slechts tientallen meters verderop. Om precies te zijn op Velserhof nummer 53, een veel betere zichtlocatie, een hoekpand namelijk. Dat heeft het voordeel dat je je – het woord zegt het al – naar verschillende kanten kunt profileren als ondernemer. Daarnaast is de lichtinval door de grote zijramen en de koepel vele malen beter dan op de huidige plek.

LANGE TRADITIE In 1990 kwam Wilms Floet Lederwaren in de Velserhof terecht na eerder op het Marktplein gevestigd geweest te zijn. Maar de traditie van het bedrijf, van de familie Wilms Floet in de schoenmakerij en in lederwaren, gaat al veel langer terug. Piet, de opa van Hans kreeg op een gegeven moment de kans om op de Kennemerlaan een woonhuis met twee winkelgedeeltes te kopen. In de ene ruimte werd uiteraard de schoenmakerij gevestigd. Piet was net als zijn vader en zijn grootvaders van moeders- zowel als vaderskant een echt degelijk in de theorie én vooral ook in de praktijk geschoolde schoenmaker, vier op zijn ambacht, die niet alleen schoenen repareerde, maar ze ook nog zelf vervaardigde. In het tweede winkelgedeelte op de Kennemerlaan werd gestart met de verkoop van lederwaren. Piet had twee zoons en als vanzelf nam na verloop van tijd een van hen, Simon, de schoenmakerij over en bekwaamde de ander, Wim, ondanks dat hij ook geleerd schoenmaker was, zich in tassen, koffers en kleine lederwaren zoals riemen en portemonnees.

VADER OP ZOON De winkel van Hans Wilms Floet, de zoon van Wim, is een uitvloeisel van deze lange traditie. Al toen Hans een tiener was, stond hij met tassen en lederwaren op de markt, ging direct na zijn diensttijd bij de zaak van zijn vader werken.

Hans leidt uw verslaggever enthousiast langs de schappen met tassen, koffers en rugzakken in allerlei soorten, maten en materialen. Hij heeft, niet zo vreemd, een enorme productkennis. Bekende merken als Samsonite, Eastpack, The North Face en Kipling uiteraard, maar daarnaast ook mooie designtassen van Valentino, Ted Baker, Claudio Ferrici en Micmacbags. De laatste van dat heel mooie ouderwets degelijke juchtleer, maar wel met een moderne twist.

KWALITEITSPRODUCTEN Hans Wilms Floet wijst ook nog even op een puur Nederlandse product. De pashouders van Secrid, met een ingenieus veersysteem. Waardoor de pasjes met een klik van de duim trapsgewijs naar buiten kunnen worden geschoven, terwijl de Secrid in gesloten toestand de passen beschermd, bijvoorbeeld tegen skimming. Een idee dat gewoon op de plank lag bij een paar industrieel ontwerpers. Hans Wilms Floet, een gedreven ondernemer in mooie kwaliteitsproducten.